Nieuws


Binnenvaart Schip Amandus zinkt op markermeer
15 mei 2012
15 mei 2012

Op 12 mei 2012 ligt het snelle hulpverleningsvaartuig Odin van Lima Delta B.V. met volledige bemanning standby bij de haven van Edam. Om omstreeks 12.43 komt een Mayday binnen van de Eendracht. Ze geeft een Mayday ten behoeve van een ander schip (de Amandus) welke volgens haar water maakt in de machinekamer en zinkende zou zijn in positie 52.28N 005.17E.


De bemanning van de Odin twijfelt geen moment, en zet direct koers richting de opgegeven positie. Met een afstand van ongeveer 9 mijl, zal dit niet meer dan 15 minuten in beslag nemen. Onderweg meldt de Eendracht dat zij alle drie de opvarenden in goede gezondheid aan boord heeft genomen, en het schip zinkende is.


Binnen relatief korte tijd en ruim 10 minuten voordat er andere eenheden ter plaatse komen, is de Odin on-scene. Er wordt bij de Eendracht geverifieerd dat inderdaad alle opvarenden veilig zijn, en zij zetten koers richting Lelystad. De bemanning van de Odin schat de situatie in, en bekijkt de mogelijkheden. Het overzetten van pompen is op dat moment al zinloos. Het water spoelt al over de woning. De luiken liggen helemaal onder. Op het voorschip slaan de golven ook al over dek, de auto van de eigenaar staat met de wielen in het water. Het wordt al snel duidelijk dat het voor pompen te laat is.

Omdat het bijbootje snel richting de kant drijft, wordt deze door de Odin eerst opgepikt. Ondertussen wordt gekeken of er een bron kan worden gevonden van de uitgebreide (diesel) olielekkage. Er komen steeds meer eenheden ter plaatse, maar heel veel meer dan het oppikken van drijvend materiaal valt er op dit moment niet te doen. Wanneer dit grotendeels gedaan is, wordt er in goed overleg met de On Scene Coordinator (P87), besloten om de oilbooms van de Odin rond het achterschip te plaatsen, om de lekkage zo veel mogelijk te beperken. De bemanning van de Blizzartd plaatst samen met de bemanning van de Odin de oilbooms.


Ook haalt de bemanning van de Blizzartd enige eigendommen van de eigenaar uit de stuurhut, als mede enkele scheepsbescheiden. Het bijbootje welke nog steeds bij de Odin op sleep is, wordt in overleg met de OSC afgeleverd bij de P87. Deze proberen het bijbootje aan dek te zetten met de kraan, maar dit mislukt na meerdere pogingen. De Odin neemt op verzoek van de P87 het bootje opnieuw op sleep, en stelt voor deze naar Lelystad te brengen. Ze wordt leeg gehoosd voor de reis, en in opdracht van de P87 naar Lelystad gesleept, waar ze veilig en wel wordt afgemeerd aan de kademuur van een afgesloten terrein van Rijkswaterstaat.

De Odin zet koers terug naar Edam, waar zij omstreeks 17.00 uur weer uitvaargereed is.


Sleep & Hulpverlening

Problemen op het water? Uw vaartuig aan de grond? Motorproblemen? Geen nood, wij helpen u waarnodig en slepen u in overleg naar een veilige haven!

  • Meer informatie
Pechhulp op het water

Pech op het water kan uw dagje ontspanning verpesten. Geen probleem, wij bieden ervaren monteurs die vaak op locatie de problemen kunnen verhelpen! Snel en vakkundig.

  • Meer informatie
Berging & Duiken

Uw vaartuig gezonken? Wij halen uw schip met behulp van het juiste materiaal weer snel en vakkundig boven water. Wacht niet te lang met het laten bergen van uw boot! 

  • Meer informatie
Offshore services

Wij staan 24/7 klaar om de offshore industrie van dienst te zijn. Van crew changes tot en met pakket vervoer over land & water wij regelen het. Snel en betrouwbaar!

  • Meer informatie
Workboat charters

Snel een RIB huren? Wij verhuren werkboten en RIBS van 3 tot 20 meter. Levering op locatie binnen 12 uur mogelijk! Met schipper of als bareboat alles is mogelijk.

  • Meer informatie